Tirdzniecības centrā Spice noticis nekustamo īpašumu bezmaksas konsultāciju «maratons»

"Šo konsultāciju pasākumu varam nosaukt patiešām par maratonu, – saka Vera Dorohova, DNB bankas Nekustamo īpašumu partneru kanāla vadītāja. "Klienti bija rūpīgi gatavojušies, jau iepriekš apkopojuši informāciju, ko vēlas uzzināt – ne viens vien bija paņēmis līdzi līgumus un citus dokumentus, kas varētu noderēt precīzākam situācijas izklāstam. Visbiežāk saņēmām jautājumus par personīgajām finansēšanas iespējām, kreditēšanas nosacījumiem, jautāja arī par būvniecību ar valsts galvojumu finansējumam ģimenēm ar bērniem. Neizpalika interese par specifisku ēku finansēšanas iespējām vai gadījumiem, kad klientam ienākumi ir ārzemēs, taču īpašumu vēlas iegādāties Latvijā. Esam ļoti gandarīti, ka klienti ikdienas skrējienā rod laiku izzināt būtiskus jautājumus un savas iespējas!" 

Kārlis Meikšāns, Arco Real Estate NĪ aģents, "Sertificēto nekustamo īpašumu aģentu dienās" novērojis trīs interesentu grupas. "Bija ģimenes cilvēki, kas interesējās par sava pirmā mājokļa iegādi, tādēļ vēlējās uzzināt gan par banku piedāvājumiem, gan valsts atbalsta programmu jaunajām ģimenēm, ko piedāvā "Altum". Otra interesentu grupa bija tie, kurus interesēja nodokļu jautājumi: kas un kā jāmaksā nodokļos, īpašumu pārdodot, kas ir kapitāla pieauguma nodoklis u.tml., bet trešā grupa bija tie, kuriem jau ir īpašums, bet kuri vēlas to vai nu pārdot vai arī ieguldīt līdzekļus kādā jaunajā projektā jau kā investīciju objektā, kuru varētu vēlāk izīrēt vai pārdot. Tādēļ diezgan daudzus interesēja jauno projektu piedāvājums". Viņš ir pārliecināts, ka šādus pasākumus būtu jāorganizē arī turpmāk, jo "dažkārt vienam NĪ uzņēmumam tik plaša mēroga pasākumu noorganizēt ir pagrūti, bet ar Asociācijas atbalstu varam visi tikties. Tas turklāt ir ar garantiju klientiem, ka tie saņems augstas raudzes profesionāļu padomus un palīdzību". 

Edgars Švecs, Imperioestate NĪ aģents, stāsta, ka pie viņa pēc padoma vairāk vērsušies tie klienti, kurus interesēja vispārīgā situācija NĪ tirgū, ekonomiskās prognozes un iespējamie attīstības scenāriji. "Varēja just, ka cilvēki alkst klātienē dzirdēt speciālista viedokli un padomu, daudzi bija speciāli braukuši uz šo konsultāciju "maratonu"," atzina viņš.

Larisa Bogdanova, NĪ uzņēmuma Jūsmājas valdes locekle, pēc šīm konsultācijām atzina, ka "LANĪDA dara labu darbu: iet tuvāk klientiem gan popularizējot NĪ aģenta profesiju, gan informējot cilvēkus, tāpēc šādi pasākumi ir atbalstāmi un noteikti jāturpina!". L. Bogdanova, kas ir LANĪDA biedre kopš 1996. gada, "Spicē" notikušajās konsultācijās novērojusi, ka cilvēkiem  joprojām aktuāli ir privatizācijas jautājumi, tāpat klientus interesēja kreditēšanas nianses, NĪ vērtēšanas jautājumi, bijis arī daudz jautājumu par mājokļu pirkšanu jaunajos projektos, kā arī par īpašumu pārdošanu un mantojumu lietām. Pēc sestdienas konsultācijām jau daži, kas tikās ar speciālisti "Spicē", jau esot uzmeklējuši viņas padomu arī pēc šī pasākuma. 

Inga Miglāne-Ābele, Kivi Real Estate pārdošanas vadītāja atzīmēja: "Cilvēki nāca jau ar konkrētiem jautājumiem, ar līdzi paņemtiem, sagatavotiem dokumentiem. Citi vēl sarunāja tikšanos uz vēlāku laiku, ja bija ļoti komplicēts jautājums. Man daudz jautājumu bija par kopīpašumu: ja tam ir vairāki īpašnieki, kā, piemēram, to kopā apsaimniekot. Bankas pārstāvjiem jautāja par kredītu limitiem. Tomēr radās iespaids, ka cilvēki ikdienā baidās vērsties ar jautājumiem pie profesionāļiem: notāriem, NĪ aģentiem u.c., jo domā, kas tas ir dārgi. Manuprāt, mums izdevās cilvēkus iedrošināt nebaidīties un pārliecināt doties pie speciālistiem, kas var palīdzēt dažādu jautājumu sakārtošanā. Galvenais vadmotīvs šim pasākumam bija "bezmaksas", un tas iedrošināja cilvēkus, un viņi varēja izrunāties, uzzināt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem". Viņa domā, ka šādas konsultācijas būtu jāsniedz arī turpmāk, jo "nekustamais īpašums ir nopietna investīcija, tas nav tas pats, kas veikalā ātri iepirkties. Šis jautājums būs aktuāls vienmēr, turklāt nekas jau ar īpašuma iegādi nebeidzas: tad aktuāli kļūst apsaimniekošanas jautājumi, arī nodokļu, būvniecības, remontu u.c. jautājumi. Tas viss cilvēkam, kas ikdienā nav saistīts ar šiem jautājumiem, bieži vien nav vienkārši saprotams, tāpēc lieti noder šāds - profesionāļu viedoklis un padoms, un mums ir prieks palīdzēt un izveidot sadarbību ne tikai vienas konsultāciju dienas garumā, bet arī ilgtermiņā".

"Sertificēto nekustamo īpašumu aģentu dienas", ko organizē LANĪDA, ir izvērtusies par ikgadēju tradīciju, kura, pateicoties cilvēku lielajai interesei un vēlmei iegūt profesionālu padomu, tiks turpinātas arī turpmāk, sola LANĪDA izpilddirektore Irina Sjarki. 

Jau ziņots, ka pērn augustā LANĪDA noorganizēja pirmo šādu bezmaksas NĪ un finanšu ekspertu konsultāciju "maratonu", jo palielinoties tirgus aktivitātei, cilvēkiem ir radušies daudz neskaidru jautājumu, bet pilnvērtīgas, ticamas un pieejamas informācijas trūkst. Tāpēc LANĪDA, pulcējot savas jomas profesionāļus vienā vietā un laikā, sniedz iespēju saņemt bezmaksas konsultācijas no pirmavota. 2.septembrī šis pasākums notika jau trešo reizi.

city24.lv