Swedbank hipotekārā realitāte

Nekustamā īpašuma iegāde Latvijas galvaspilsētā veido lielāko daļu (53%) no visā valstī izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem. Pēc Swedbank datiem, to vidējā summa pārsniedz 79 000 eiro, un pēdējo 2 gadu laikā tā pieaugusi par 14%. To Latvijas iedzīvotāju, kas saņēmuši bankas apstiprinājumu izsniegt viņiem hipotekāro kredītu, vidējie ienākumi ir 2 500 eiro mēnesī, Lietuvā – 2 400, bet Igaunijā – 3 000. Mūsu valsts iedzīvotāji kredītus ņem vidēji uz 24 gadiem, Igaunijā – uz 25 gadiem, Lietuvā – uz 27.

Lielākā Latvijas kredītņēmēju daļa lūdz banku palīdzību sērijveida un jaunu dzīvokļu iegādei. Vienlaikus pēdējos gados līdz 11% pieaudzis finansēšanas darījumu īpatsvars privātmāju iegādei, bet līdz 12% -- dzīvokļu iegādei renovētajās ēkās.

Informējot par situāciju par kredītu piešķiršanu privātmāju būvniecībai, Swedbank atzīmēja, ka vidējās būvniecības izmaksas publiskotajās tāmēs ir 1 713 eiro par kvadrātmetru. Tas ir par 200 eiro dārgāk nekā pagājušajā gadā. 54% kredītņēmēju šogad izlēmuši būvēt koka mājas, bet 46% – mūra mājas.

varianti.lv