Šī gada kadastrālo vērtību bāzi piemēros arī 2017.gadā

Ministrijā skaidro, ka šis projekts satur tikai tehniskus grozījumus, jo jautājums pēc būtības jau ir izlemts ar grozījumiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā.

TM toreiz likumprojekta anotācijā skaidroja, ka pie kadastrālajām vērtībām līdz 56 000 eiro nodokļa likme ir 0,2% no vērtības, no 56 000 līdz 106 000 eiro nodokļa likme ir 0,4%, virs 106 000 eiro - 0,6%. Ar 2017.gadu dzīvokļiem jaunajos projektos, kas veido aptuveni 5% no dzīvokļu kopskaita - 32 000 dzīvokļu -, vērtības pieaugums vidēji ir divas reizes. Tāpat uz pusi pieaug to māju skaits, kam piemērojams progresīvais nodoklis. Šiem mājokļiem mainīsies nodokļa likme, un tas ir pamats meklēt risinājumu nekustamā īpašuma nodokļa apmēra ierobežošanai.

Ievērojot Ministru kabineta 2015.gada 4.augustā pieņemtos noteikumus par kadastrālo vērtēšanu un nosakot jaunajiem mājokļiem - gan daudzfunkcionālām ēkām, kas būvētas pēc 2000.gada, gan savrupmājām teritorijās ar intensīvu attīstību - kadastrālo vērtību atbilstoši tirgus situācijai, vietām veidosies nesamērīgs nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums, skaidroja TM.

Ministrijā norādīja, ka uz aktuālu, nekustamā īpašuma tirgum atbilstošu masveida vērtību nepieciešamību un to pozitīvo ietekmi uz valsts ilgtspējīgu sociāli ekonomisko attīstību norāda gan Apvienoto Nāciju Organizācijas Eiropas Ekonomiskās komisijas zemes pārvaldības vadlīnijas, gan Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas un Pasaules Bankas izdotās vadlīnijas. Aktuālas kadastrālās vērtības, kas tuvinātas nekustamā īpašuma tirgus vērtību līmenim, ir svarīga zemes pārvaldības sastāvdaļa.

Likumprojekts toreiz ticis izstrādāts pēc tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) iniciatīvas, lai pirms aktualizētās kadastrālo vērtību bāzes spēkā stāšanās būtu iespēja pārskatīt un izstrādāt priekšlikumus izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa politikā, novēršot strauju tā pieaugumu, īpaši mājokļiem.

city24.lv

26.07.2016.