Saeimas komisija neatbalsta nekustamā īpašuma vērtības sliekšņa palielināšanu vai samazināšanu termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai

Tika noraidīti deputāta Gunāra Rusiņa (VL-TB/LNNK) priekšlikumi par īpašuma vērtības sliekšņa palielināšanu, parlamentārieša Kārļa Krēsliņa (VL-TB/LNNK) rosinājumi par kadastrālās vērtības palielināšanu un deputātu Ineša Boķa (V) un Jāņa Vucāna (ZZS) priekšlikumi par iegādājamā nekustamā īpašuma vērtības samazināšanu.

Pašlaik likumā noteikts, ka termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai ārzemniekam jāiegādājas nekustamais īpašums, kura vērtība nav mazāka par 250 000 eiro.

Rusiņš bija rosinājis termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai iegādājamā nekustamā īpašuma vērtības minimālo slieksni Rīgā un Jūrmalā palielināt no 250 000 eiro uz 300 000 eiro. Deputāts kopā ar Krēsliņu aicināja palielināt atļaujas iegūšanai iegādājamā nekustamā īpašuma minimālo kadastrālo vērtību Rīgā un Jūrmalā no 80 000 eiro līdz 100 000 eiro, pārējās administratīvajās teritorijās saglabājot pašlaik likumā paredzētos 80 000 eiro. Ja kadastrālā vērtība būtu mazāka, tad nekustamā īpašuma vērtība Rīgā un Jūrmalā nedrīkstētu būt mazāka par 300 000 eiro, savukārt pārējā valstī saskaņā ar pašreizējo kārtību - ne zemāka par 250 000 eiro.

Savukārt Vucāns bija rosinājis noteikt, ka ārzemnieks varētu pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju, ja viņam Rīgas pilsētā, Jūrmalas pilsētā un vairākos Rīgai tuvējos novados piederētu viens vai ne vairāk kā trīs nekustamie īpašumi, kuru kopējā vērtība būtu ne mazāka par 180 000 eiro. Viņš bija piedāvājis arī noteikt pašvaldības, kurās nekustamo īpašumu kopējai vērtībai būtu jābūt ne mazākai par 90 000 eiro, un citas pašvaldības, kurās īpašumu vērtībai būtu jābūt ne mazākai par 50 000 eiro.

Līdzīgus priekšlikumus bija iesniedzis Boķis, rosinot noteikt, ka termiņuzturēšanās atļaujas var piešķirt cilvēkam, kuram Rīgā vai Jūrmalā pieder viens vai ne vairāk par trīs īpašumiem, kuru kopējā vērtība nav mazāka par 180 000 eiro. Tāpat Boķis bija rosinājis paredzēt, ka vairākos novados termiņuzturēšanās atļaujas iegūšanai varētu piederēt trīs nekustamie īpašumi, kuru kopējā vērtība nav mazāka par 90 000 eiro, un vairākos citos novados īpašumu kopējai vērtībai ir jābūt ne mazākai par 50 000 eiro.

Atbildīgā komisija šodien atbalstīja dažus citus uz otro lasījumu iesniegtos priekšlikumus, taču visu rosinājumu izskatīšanu vēl nenoslēdza. Darbu plānots turpināt 10.jūnija sēdē.

Kā ziņots, Aizsardzības komisija iepriekš noraidīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšlikumu no Imigrācijas likuma izslēgt punktu, kas paredz piešķirt termiņuzturēšanās atļauju pret nekustamā īpašuma iegādi.

Grozījumi Imigrācijas likumā paredz valdībai tiesības nepieciešamības gadījumā apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu par nekustamā īpašuma iegādāšanos, par ieguldījumu veikšanu jaunas vai jau pastāvošas kapitālsabiedrības pamatkapitālā, par pakārtotām saistībām ar Latvijas kredītiestādi vai par valsts vērtspapīru iegādi.