Rīgā turpina augt sērijveida dzīvokļu cenas

"Arco Real Estate" skaidro, ka sērijveida dzīvokļu cenas augustā turpināja palielināties ievērojami zemā piedāvājuma līmeņa dēļ, kas joprojām turpina lejupslīdi. Potenciālie dzīvokļu pircēji augustā bija spiesti rēķināties ar tām cenām, kuras noteica pārdevēji, ņemot vērā, ka būtiski samazinājās izvēles iespējas. Šogad visstraujāk cenas pieauga dzīvokļiem Zolitūdē, kur cenas vienmēr bija vienas no augstākajām Rīgas mikrorajonos. Šajā apkaimē, neskaitot jaunos projektus, atrodas vienīgi 104. un 119. sērijas celtnes, kur vienmēr novēroti dārgākie dzīvokļi (tas skaidrojams ar šo projektu kvalitāti un dzīvokļu plānojumiem).

Augustā Rīgas lielākajos mikrorajonos turpināja samazināties piedāvājuma līmenis, kas vairs nesasniedza 2 000 piedāvājumus. Kompānija norāda, ka tas augustā bija zemākais rādītājs kopš 2009. gada beigām. Augustā piedāvājumu skaits samazinājās teju visos lielākajos Rīgas mikrorajonos. Visbūtiskāk tas saruka Pļavniekos (-14,2%), savukārt visvairāk pieauga Iļģuciemā (+22,6%).

Augustā Rīgas dzīvokļu piedāvājums, salīdzinot ar jūlija mēnesi, kopumā samazinājās par 2%. Arī piedāvājumu skaits "Arco Real Estate" analizētajos Rīgas mikrorajonos jau ceturto mēnesi samazinājās - augustā par 2,9%. Salīdzinot ar 2015. gada augustu, dzīvokļu piedāvājums joprojām bija ievērojami zemāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits augustā bija par 26,8 % zemāks, bet lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums bija mazāks par 32,4%.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, var secināt, ka vislielākais piedāvājumu skaits augustā bija Purvciemā, Āgenskalnā un Imantā. Savukārt vismazākais - Bolderājā un Vecmīlgrāvī.

2016. gada augustā gandrīz visos Rīgas lielākajos mikrorajonos tika novērots sērijveida dzīvokļu cenu pieaugums, turklāt šajā mēnesī vairākos mikrorajonos konstatēts ievērojamāks cenu kāpums nekā iepriekš. Tirgus pārskatā teikts, ka lielākais cenu pieaugums novērots Zolitūdē, kur dzīvokļu cenas pieauga par 2,6 %, savukārt Āgenskalnā dzīvokļu cenas palielinājās par 1,9 %. Vienīgi Bolderājā augustā cenas saglabājās stabilas, tur izmaiņas netika konstatētas. 

Augstākās sērijveida dzīvokļu cenas 2016. gada augustā saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra vidējā cena pieauga līdz 854 eiro par kvadrātmetru pozīcijai. Viszemākā viena kvadrātmetra vidējā cena augustā saglabājās Bolderājā, kur tā nemainīgi palika 480 eiro par kvadrātmetru pozīcijā.

Dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējās cenas lielākais pieaugums Rīgas mikrorajonos kopš 2016. gada sākuma novērots Zolitūdē (+ 8 %). Arī citos Rīgas lielākajos mikrorajonos cenas šogad palielinājās. Vislēnāk dzīvokļu cenas kopš gada sākuma pieauga Bolderājā (+ 2,8 %).

"Arco Real Estate" apkopotā informācija liecina, ka 2016. gada augustā visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kur cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī svārstījās no 42 000 līdz 46 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 23 000 līdz 35 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kur cenas divistabu dzīvokļiem svārstījās no 21 000 līdz 35 000 eiro atkarībā no mikrorajona.

 

city24.lv

20.09.2016.