Pircēju pūļi decembrī!

Decembrī pircēju aktivitāte bija augstākā ne tikai 2020.gadā, bet arī pēdējo gandrīz sešarpus gadu griezumā – kopš 2014. gada augusta! Turklāt gribētos atgādināt, ka toreiz pārdošanas darījumu lielais skaits mēnesī bija saistīts ar ārvalstnieku centieniem iegūt uzturēšanās atļaujas, iegādājoties nekustamo īpašumu līdz 2014. gada 1. septembrim – līdz datumam, kad spēkā stājās Imigrācijas likuma jaunā redakcija. Tovasar vairākos Latvijas mājokļu tirgus segmentos, piemēram, Rīgas un Jūrmalas centrā, pircēju no ārvalstīm skaits krietni pārsniedza 50%. Bet pašreiz situācija ir krasi atšķirīga: gandrīz vai visos gadījumos nekustamā īpašuma pircēji ir vietējie, tikai atsevišķos gadījumos – ārvalstnieki, kuri mūsu valstī dzīvo sen. Ārvalstu klientu daļa šodienas tirgū nepārsniedz 1%-2% no visiem darījumiem.

Pēc žurnāla m2 un portāla varianti.lv domām, pārdošanas darījumu uzplūdi decembrī daudzējādā ziņā ir saistīti ar to, ka vienlaikus nodeva ekspluatācijā lielu skaitu jaunu ekonomiskās klases projektu (īpaši pacentās uzņēmums Bonava) un to dzīvokļu reģistrāciju jaunajiem īpašniekiem. Turklāt notika darījumi, kuru rezervācija tika veikta pirms gada, pusotra. Svarīgi ir arī tas, ka veikt visus finanšu darījumus vietējiem pircējiem tagad ir psiholoģiski nedaudz vieglāk nekā tad, kad tirgu pārpilda nerezidenti. Vietējie pircēji tagad apjauš, ka cenas nav uzskrūvētas un viņiem nav nepieciešamības konkurēt ar iebraucējiem, kas ir turīgāki par viņiem. Tātad vietējie pircēji veic pirkumu, ja viņiem ir vajadzība pēc mājokļa, ja viņi kā potenciālie kredītu ņēmēji apmierina visas bankas prasības vai arī ja viņiem ir pietiekami personiskie uzkrājumi. Kāpēc gan vēl gaidīt?! Skaidrs, ka uz vasaras vai rudens pusi “kovidstress” mazināsies, robežas tiks atvērtas un atkal parādīsies nerezidenti (un viņi parādīsies!). Tad varētu būt sagaidāms mazāks piedāvājumu skaits un, iespējams, pat cenu pieaugums.

Ir vērts pievērst uzmanību faktam, ka Rīgas zemesgrāmatā decembrī reģistrēts lielākais 2020.gada hipotekāro līgumu nostiprināšanas rādītājs – 899. Ja to salīdzina ar darījumu skaitu, izrādās, ka 61,5% no visiem darījumiem veikti, izmantojot kredītus.

Rīgas rajona nekustamā īpašuma tirgum gada nogale bija tikpat laba kā galvaspilsētā: decembrī reģistrēti 866 pirkuma līgumi. Tas ir otrs lielākais mēneša rādītājs 2020.gadā. Jaunu hipotēkas nostiprinājumu skaits – 332. Tātad kredīti galvaspilsētas apkaimē izmantoti 38% gadījumu.

Īpaši veiksmīgs gada pēdējais mēnesis bija Jūrmalai – 155 pirkuma līgumi. Tas ir labākais mēneša rādītājs gan 2020., gan 2019. un 2018. gadā. Pandēmijas izraisītais atliktais pieprasījums darbojas! Jūrmalā reģistrēti 46 jauni hipotekārie līgumi. Tādējādi lielākā daļa kūrorta nekustamā īpašuma pircēju jauna nekustamā īpašuma iegādi pagājušā gada nogalē veica, izmantojot savus uzkrātos līdzekļus.

varianti.lv