LATIO: Rīgā jūtams labas kvalitātes biroja telpu trūkums

Brīvo biroju telpu īpatsvars nomnieku pieprasītākajos augstāka līmeņa biroju centros turpināja lēnām sarukt un ir 2 līdz 3% robežās. Ārpus pilsētas centrālā darījumu rajona (CDR) un zemākas klases birojos vakances ir būtiski augstākas.


Nomnieku rotācija notiek pasīvi, jaunas telpas visbiežāk tiek meklētas, ja uzņēmums paplašinās un esošais iznomātājs nevar piedāvāt nepieciešamās papildu platības. Ir iznomātāji, kuri šo iemeslu dēļ veido brīvo platību depozītu, lai spētu apmierināt savu lielo nomnieku prasības pēc papildu telpām.
Kopumā 2015.gada pirmajā pusgadā Rīgas biroju platību tirgū nebija vērojamas nozīmīgas telpu pieprasījuma un nomas maksu pārmaiņas. Rīgā lielākais pieprasījums ir pēc biroju telpām CDR, kas iekļauj Skanstes rajona jaunbūvētās biroju ēkas.
Pirmajā pusgadā Ir notikuši vairāki ievērojami biroju centru pārdošanas darījumi – Reģionālā Investīciju Banka ir iegādājusies ēku Alunāna ielā 2 par 14,7 miljoniem eiro, igauņu investīciju fonds izsolē iegādājies ēku Lāčplēša ielā 20a par gandrīz 9 miljoniem eiro. Iznomātu biroja ēku pārdošanā cenu ierasti izsaka ienesīguma izteiksmē, kas atkarībā no novietojuma pilsētā, ēkas un nomnieku kvalitātes var variēt no 6,5% līdz 9% gadā.
Šobrīd celtniecības procesā ir vairāki biroju centri, kurus plānots nodot ekspluatācijā 2016.-2017.gadā, piemēram, Hanner biroju ēka Skanstes rajonā (~15 000 m2). Paplašinās arī vairāki esošie biznesa centri – piemēram, Tēraudlietuve Mūkusalas ielā (~ 2 700 m2) un Europa Ropažu ielā (~ 2 400 m2). Ieceres attīstīt A klases biroju ēku Skanstes rajonā izteikusi arī ELL Nekustamie īpašumi.
Reģionos biroju nomas tirgus ir vismazāk aktīvais komercobjektu segments. Brīvo telpu īpatsvars ir pietiekams, sevišķi ārpus pilsētu centriem. Taču nereti arī reģionu pilsētu centrālajās daļās pieprasījums ir lielāks nekā piedāvājums, kas izskaidrojams ar labas kvalitātes telpu trūkumu. Šī faktora ietekmē biroju nomas maksas pat pilsētas centra ietvaros var būtiski atšķirties.
 

lanida.lv