Latectus rūpes par jaunajām ģimenēm

Pozitīvie signāli

Situācija Latvijas galvaspilsētas un tās apkaimes nekustamo īpašumu tirgū, kura mērķa auditorija ir vietējie iedzīvotāji, turpina uzlaboties. To apliecina gan zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits, gan piešķirto jauno hipotekāro kredītu apmērs. SEB banka (Latectus apsaimnieko hipotekāro kredītu parādnieku bijušos īpašumus – m2) 2015.gada pirmajos desmit mēnešos ir piešķīrusi 1 100 hipotekāros kredītus, to kopsumma ir 38 miljoni eiro. Oktobrī noformēto kredītu skaits ir lielākais pēdējo gadu laikā (mēnesī) un pat divas trīs reizes pārsniedz to vairāku mēnešu rādītājus.

Atbilstoši SEB statistikas datiem piešķirto hipotekāro kredītu apmērs ir 46 000 eiro. 73% gadījumu kredīts ir ņemts dzīvokļa iegādei, 14% gadījumu – savrupmājas iegādei. Kredītņēmēja vecums – 36 gadi (vidēji). Ir svarīgi akcentēt, ka no 2015.gada SEB banka ir samazinājusi pirmās iemaksa apmēru kredīta saņemšanai. Tagad tas atbilst 15% no iegādājamā nekustamā īpašuma vērtības. SEB banka tā nolēma rīkoties, lai hipotekārie kredīti kļūtu pieejamāki.

Pēc Latectus vērojuma, vietējo iedzīvotāju pieprasījuma plūsma Latvijas nekustamo īpašumu tirgū aizvien paplašinās: mūsu nekustamo īpašumu portfelis kļūst plānāks un plānāks. Tas notiek neatkarīgi no tirgus situācijas Rīgā. Labi rit darījumi arī Latvijas reģionos. Dzīvokļi visos jaunajos projektos, kuri mums pieder ārpus Rīgas tās tuvākajā apkaimē, un tie, kuri ir Daugavpilī, Rojā, Siguldā un Saldū ir veiksmīgi pārdoti. Pašreiz Latectus rīcībā ir mazāk nekā 100 nekustamo īpašumu objektu, mūsu piedāvājuma apmērs ir samazinājies, un tas tagad atbilst 900 vienībām.

Galvenokārt klientiem, kā ierasts, piedāvājam dzīvokļus jaunajos projektos. Lielākā to daļa tiek pozicionēti kā vidējā cenu līmeņa jaunie projekti, t. i., to cenas nepārsniedz 1 500 eiro kvadrātmetrā, − tiesa, tikai gadījumā, ja tie atrodas Rīgas mikrorajonos. Ja tie ir tuvāk Rīgas centram, − to cena ir apmēram 2 000 eiro kvadrātmetrā. Šos dzīvokļus izdodas pārdot ļoti ātri. Tagad galvaspilsētas kompleksos, kur tikai vēl iepriekšējā gadā bija plašs piedāvājums un kuru dzīvokļu cenas vajadzēja nedaudz koriģēt, potenciālajiem pircējiem varam piedāvāt tikai dažus dzīvokļus: Juglas ielā10 novembra beigās bija palikuši tikai seši nenopirkti vai nerezervēti dzīvokļi; Dignājas ielā − trīs; Senču 7 – viens. Nedaudz dārgākajā un prestižākajā projektā Māras dārzi esam pārdevuši nedaudz vairāk par 70% dzīvokļu no visu dzīvokļu kopskaita. SEB uzskata, ka visi šie minētie dzīvokļi ir ieinteresējuši tieši vietējos iedzīvotājus. Turklāt to cena atbilst viņu budžeta pirktspējai.

Uzskatām, ka labs ir pieprasījums pēc ekonomklases nekustamajiem īpašumiem. Sabiedrībā dominējošo noskaņojumu zinot, varam teikt, ka cilvēki atkal sāk domāt par savu dzīves standarta uzlabošanu un jaunu mitekļu iegādi. Nevar taču mūžīgi ievilkties pirkuma atlikšana uz nezināmu, vēlāku laiku?! Vēl jo vairāk tādēļ, ka tipveida dzīvokļu tirgus un jauno projektu dzīvokļu tirgus ir absolūti stabils, prognozējams un ekonomiski pamatots. Labvēlīgi to ietekmē arī valdības garantijas valsts programmas ietvaros jaunajām ģimenēm ar bērniem. Arī SEB ir pozitīvi atrisinājusi atbalsta sniegšanu šīm jaunajām ģimenēm, piedāvājot tām pievilcīgus ekonomklases dzīvokļus.

Burvīga cena

Kompānija Latectus ir uzsākusi daudzdzīvokļu projektu Ādažos, Podnieku ciematā, Ūbeļu ielā 13. Projektā ir 80 dzīvokļu. Mūsuprāt, tie ir piemēroti tieši ģimenēm ar bērniem. Tā ēkas pirmajā stāvā ir paredzēts iekārtot bērnudārzu, tādējādi atrisinot bērnudārza jautājumu.

Būvniecības darbi ir jau uzsākti, un ir plānots, ka pirmo māju nodosim ekspluatācijā 2016.gada oktobrī. Paredzam, ka paš-reizējā tirgus situācijā mūsu piedāvājums būs konkurētspējīgs un atbildīs jauno ģimeņu pirktspējai. Plānots, ka šo dzīvokļu cena būs 950 eiro kvadrātmetrā (vidēji), dzīvokļiem būs kvalitatīvi veikta pilnā apdare. Izvēlējāmies tos materiālus, kas ir pievilcīgi, izturīgi un ilgi kalpo. Abas ēkas ir mūsdienīgas, energoefektīvas (tas labi nodrošina siltumu), ir jauni pakešu logi, un kārtīgi siltināts jumts. Katram dzīvoklim būs iespēja regulēt sava dzīvokļa siltumu, kā arī dažādu veidu savi skaitītāji.

Ādažu jauno projektu dzīvokļiem ir racionāls plānojums, un vienlaikus tie ir komfortabli, tajos esot, šaurības sajūta nerodas. Divistabu dzīvokļu platība ir 57 kvadrātmetrus liela; trīsistabu – 70 kvadrātmetru liela (apmēram); četristabu dzīvokļu platība ir robežās no 85 līdz 90 kvadrātmetriem liela. Jau pavasarī sāksim sešu dzīvokļu demonstrēšanu. Šo dzīvokļu plānojumi būs atšķirīgi, to apdares būs dažādas, tas potenciālajiem pircējiem radīs precīzu priekšstatu par dzīvokļu kvalitāti un vērtībām.

Dzīvokļu tirdzniecību uzsāksim 2016.gada martā. Visiem klientiem savstarpējās sadarbības ietvaros piedāvāsim izdevīgu finansēšanas programmu pirkuma iegādei. Ievērojot Podnieku ciemata attīstīto infrastruktūru, patīkamo vidi un ciemata atpazīstamību, kā arī mūsu piedāvāto cenu pievilcīgumu, pieļaujam, ka jau gada laikā pārdosim visus dzīvokļus. Šis projekts Podnieki varētu kļūt par vienu no mūsu veiksmīgākajiem projektiem, – tieši tādēļ, ka tas domāts vietējiem iedzīvotājiem.

Darījumu kopaina

Jaunais projekts Ādažos būs viens no Latectus nozīmīgākajiem piedāvājumiem tirgū pēdējo gadu laikā. Tam līdzvērtīgs var būt vienīgi izsolē iegādātā biroju ēka Brīvības ielā. Tiesa, tā gan iekļaujas daudz augstākā cenu segmentā. Pašreiz ar šo īpašumu nodarbojamies. Mūsu arhitekts gatavo plānus kompaktiem dzīvokļiem, mēs veiksim nepieciešamo ēkas rekonstruēšanai un tirgosim dzīvokļus, – citu pēc cita. Ja gadīsies labs investora piedāvājums, pārdosim visu ēku.

Vērtējot nekustamo īpašumu tirgus situāciju caur mūsu veikto darījumu prizmu, gribu pievērst uzmanību, ka labs pieprasījums ir pēc mūsu īpašumā esošajām privātmājām Rīgas nomalēs. Labi pieprasīti ir arī zemes gabali privātajai apbūvei. Tās Mārupes privātmājas, kas bija mūsu īpašumā, ir sagaidījušas savus īpašniekus; šo māju cenas bija no 80 000 līdz 150 000 eiro.

Labi pieprasītas ir arī komercplatības. Īpaši, ja tās ģenerē labu naudas plūsmu. Rudens beigās sākām izpārdot biroju ēku Rīgā, kad tas būs izdarīts, kompānijai Latectus paliks vēl tikai viena biroju telpu ēka.

Viesu namu izpārdošana norit lēnīgāk, arī pieprasījums pēc tām ir nedaudz mazāks. Tomēr visumā visos nekustamo īpašumu segmentos notiek rosīšanās.

Ārzemniekiem domātajā mūsu projektā Martas ielā 7 veikti divi darījumi. Var teikt, ka ārzemniekiem domātie īpašumi rada tikai galvassāpes. Uzskatu, ka Rīgas centrs ir pārpilns ar tādu piedāvājumu, kuru cena sākas no 3 000 eiro kvadrātmetrā. Un neizbēgami tiek meklēti jauni cenu piedāvājumi. Vietējo iedzīvotāju budžeta pirktspēja ir mazāka. Ārzemnieki, kas pērk mūsu īpašumus, protams, mūsu valstij ir vajadzīgi. Tomēr nekustamo īpašumu tirgum attīstoties, tajā dominējošajiem jābūt vietējiem iedzīvotājiem, nerezidenti nedrīkstētu pārsniegt 5-7% no visu veikto darījumu kopskaita. Tad Latvijas nekustamo īpašumu tirgus būs saprotams ilgāku laiku.

 

lanida.lv

14.12.2015.