Jauno projektu dzīvokļu tirgū prognozē lēnu cenu kāpumu

Neskatoties uz labiem rādītājiem pirmreizējā tirgū, 2015.gadā jauno projektu dzīvokļu tirgus kopumā gan aktivitātes, gan kopējās summas ziņā samazinājās par aptuveni 30%, jo no nerezidentu pieprasījuma straujā krituma spēcīgu lejupslīdi piedzīvoja otrreizējais tirgus – "Latio" pārskatā minēts, ka gada laikā darījumu skaits šajā segmentā samazinājās par 53%.

 

Izmaiņas Imigrācijas likumā un neskaidrības ar "nolikto atslēgu" principa pielietošanu gada pirmajos trīs ceturkšņos jauno projektu tirgus apjomu samazināja par 30-40%, tomēr gada pēdējā ceturksnī darījumu skaits atgriezās 2014.gada vidējā līmenī.

 

Jauno projektu tirgū kopumā attiecībā pret 3.ceturksni, bija vērojams kāpums par 13% darījumu skaita ziņā, bet summas ziņā - neliels kritums (6%).

 

Ceturtajā ceturksnī jauno projektu dzīvokļu darījumu skaita īpatsvars Rīgas dzīvokļu tirgū nedaudz pieauga un sasniedza 20%, savukārt kopējās summas ziņā, saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem, saglabājās 47% apmērā.

 

Kopš tirgus aktivitātes krituma gada pirmajā ceturksnī, ko veicināja neskaidrības nolikto atslēgu principa pielietošanā, gada pēdējos mēnešos darījumu skaits ir pieaudzis par 51%, bet summa  - par 59%.

 

"Latio" apkopotā informācija liecina, ka pieprasītākie dzīvokļi jaunajos projektos ir caurmērā 70 līdz 75 kvadrātmetru platībā un darījumi visbiežāk notiek par summām 80 līdz 90 tūkstoši eiro. Gada laikā lēnāk samazinājās darījumu skaits ar dzīvokļiem līdz 75 kvadrātmetriem - novērots kritums par 10 līdz 12%, lielākiem dzīvokļiem kritums gada laikā bija 30 līdz 50% robežās.

 

Darījumu skaits pirmreizējā tirgū, pateicoties spēcīgam pieprasījumam gada pēdējos trīs ceturkšņos, pieauga par 18%, toties otrreizējā tirgū pēc 2014.gada beigās un 2015.gada sākumā piedzīvotā straujā krituma, jau trešo ceturksni turpinās stagnācija - gada laikā tirgus aktivitāte ir samazinājusies uz pusi.

 

Pirmreizējais jauno dzīvokļu tirgus ir veiksmīgāk pielāgojies tirgus izmaiņām un vietējam pieprasījumam, kad parasti mājokli jaunajā projektā iegādājas sev dzīvošanai un pielāgo tā konfigurāciju un apdares materiālus atbilstoši savām prasībām.

 

Nerezidentu īpatsvars kopš 2014.gada vidus jauno projektu segmentā samazinājās no vairāk nekā 60% līdz 20-25%. Pielāgošanās jaunajiem apstākļiem tirgus spēlētājiem aizņēma pusotru gadu, veicot cenu korekcijas un citviet pat biznesa modeļa maiņu uz īres dzīvokļiem.

 

"Latio" apkopotā darījumu informācija liecina, ka ceturtajā ceturksnī jauno projektu cenu stabilizēšanās turpinājās. Tas ļauj pieņemt, ka cenas savu zemāko punktu ir sasniegušas, un var prognozēt, ka nākotnē gaidāms lēns, bet ekonomiski pamatots to kāpums.

 

2015.gadā ekspluatācijā ir nodoti aptuveni 1 200 dzīvokļi Rīgā un Jūrmalā , kam šī gada laikā pievienosies vēl vismaz 600 līdz 800 dzīvokļu. Neskatoties uz pirmreizējā tirgus pozitīvām tendencēm gada otrajā pusē, piedāvājums tuvākajā laikā būs lielāks par pieprasījumu, tāpēc attīstītāji pagaidām ir nogaidoši jaunu projektu īstenošanā.

 

Kā norāda "Latio", jauno dzīvokļu tirgus pakāpeniski atkopjas pēc satricinājumiem 2014.gada nogalē un 2015.gada sākumā, tomēr dalībnieki ir konservatīvi un piesardzīgi, jo tirgū šobrīd trūkst iegādei nepieciešamās pirmās iemaksas finansējums.

 

Pircējam izvēloties īpašumu, vēl joprojām dominējošais izvēles faktors ir cena, kas uz vietējo pircēju orientētajos projektos kļūst pircējiem pieejamāka (par to liecina darījumu skaita pieaugums pirmreizējā tirgū). Pieprasījumā dominē 2 un 3 istabu dzīvokļi. Starp līdzīga izmēra un kvalitātes dzīvokļiem pircēji biežāk dod priekšroku dzīvokļiem, kuros ir vairāk istabu, kaut arī tās ir mazākas.

 

city24.lv

23.03.2016.