Izstādes Māja Dzīvoklis 2015 apmeklētāji izrādīja lielu interesi par nekustamā īpašuma konsultācijām asociācijas LANĪDA stendā

Larisa Bogdanova, nekustamā īpašuma konsultāciju un darījumu uzņēmuma Jūsmājas īpašniece, stāstot par izstādes apmeklētāju interesi, atzīst, ka ir bijuši četru veidu interesenti. „Pirmie: jaunieši un jaunās ģimenes, kuras interesējās par iespējām iegādāties 1-2 istabu dzīvokļus jaunajos projektos. Novērojām, ka interesenti šim pirkumam var atļauties tērēt ne vairāk kā 50 tūkstošus eiro, bet diemžēl jaunajos projektos par šādu summu var iegādāties labi ja vienas istabas mitekli. Otrais interesentu loks ir cilvēki, kuri grib pārdot savu īpašumu. Šī tendence bija novērojama pirms pāris gadiem, kad termiņuzturēšanās programmas ietvaros daudzi varēja atbrīvoties no nepanesamām kredītsaistībām, savus īpašumus pārdodot ārvalstniekiem, un tādējādi neemigrēt, bet palikt Latvijā. Nu ir novērojama līdzīga interese par īpašumu pārdošanu, tiesa, par cenām, par kādām tos ir grūti pārdot. Trešais izstādes interesentu loks bija ļaudis, kuri vēlas pirkt māju cenā ap 50 tūkstošiem eiro, kurā uzreiz varētu dzīvot, bet diemžēl Rīgā un tuvējā Pierīgā nav šāda piedāvājuma, jo par šādu summu iespējams nopirkt īpašumu daudz tālāk no Rīgas. Turklāt arī ciematu būvniecība vairs nav tik aktīva kā bija agrāk,” par izstādē novēroto stāsta eksperte. Viņa piebilst, ka ceturtais interesentu loks izstādē bija tie, kuri interesējušies par iespējām investēt līdzekļus NI projektos, uzdodot jautājumu: vai šobrīd ir īstais laiks būvniecībai, liekot noprast, ka uzņēmīgie cilvēki baidās uzsākt jaunus projektus. Tiesa, šādu – biznesa darījumu interesentu - šogad izstādē bijis jūtami mazāk kā pērn, kad, piemēram, Lietuvas uzņēmēji aktīvi interesējušies par iespējām sākt savu NI biznesu Latvijā.

 

Aleksandrs Sviridovs, Corvin Real Estate partneris, pēc izstādes atzīst: cilvēkiem ir noturīga, stabila interese par NI projektiem, bet lielākā interese izstādes laikā bijusi tieši par jaunajiem projektiem. „Tas arī atspoguļo kopējo ainu nekustamo īpašumu tirgū, kad ir diezgan liels pieprasījums pēc mitekļiem jaunajos projektos Rīgā, bet diemžēl piedāvājums vai nu neatbilst cilvēku rocībai (summa, kādu tie gatavi tērēt) vai arī nav tajos mikrorajonos, kur pircēji iecerējuši īpašumu pirkt, turklāt arī piedāvājums Rīgā ir daudz mazāks nekā mūsu kaimiņvalstu galvaspilsētās. Daudz jautājumu saņēmu par privātmāju pirkšanu tuvējā Pierīgā: Babītē, Piņķos, Mārupē u.c.,” stāsta uzņēmējs. Interesenti galvenokārt bijuši jaunās ģimenes vai jaunie speciālisti, kuri pašlaik dzīvo īrētos mitekļos un vēlas uzlabot savus dzīves apstākļus, iegādājoties plašākus īpašumus. „Pieprasījums pēc dažāda veida īpašumiem ir stabils, arī cenas ir noturīgas. Varu secināt, ka izstādē pieredzētais ataino kopējo ekonomisko situāciju. Cilvēkiem

 

 

ir līdzekļi, ko investēt, bet viņi ir ļoti piesardzīgi, izvēloties īpašumus, tos ilgi skatās, vērtē. Apmēram puse klientu īpašuma pirkšanā izmanto kredītus.

 

 Domāju, ja tirgū būtu plašāks jaunu projektu piedāvājums par vietējiem pircējiem pieņemamām cenām, noteikti būtu arī stabils pieprasījums,” teica A. Sviridovs.


Raimonda Omule, Vestabalt nekustamo īpašumu konsultante: „Izstādes laikā lielākā daļa jautājumu bija par īpašumu iegādi, bet ļoti daudzi izvērtē savas finansiālās iespējas un grib iegādāties īpašumus par ļoti izdevīgām cenām. Tomēr jāatzīst, ka privātmājas (rindu mājas vai dvīņu mājas) nevar nopirkt lētāk par 100 tūkstošiem eiro. Cilvēkiem ir nereālas cenu gaidas, arī jautājumos par dzīvokļu pirkšanu. Novērojām interesantu tendenci: cilvēkiem ir līdzekļi un tie izvēlas īpašumus kā naudas plūsmas objektus, t.i., nopirkt īpašumu, lai to varētu izīrēt. Šis ir ļoti aktuāls jautājums tagad.”


Kristīne Dubane, Ober Haus dzīvojamo platību nodaļas vadītāja pēc izstādes atzīst, ka LANĪDA biedru stendā „aktīva interese bija gan par īpašumu iegādi, gan par iespējamu pārdošanu. Interesentu loks - visplašākais: sākot no jauniešiem, kuri izvēlas savus pirmos mitekļus, jaunām ģimenēm, kuras vēlas uzlabot savus dzīves apstākļus, visbeidzot - ar pensionāriem, kuri vai nu meklē mazākus īpašumus vai pērk tos saviem bērniem. Interese bija ne tikai par īpašumiem Rīgā, bet arī par īpašumiem Liepājā, Jēkabpilī, Jelgavā u.c. Līdzīgi kā ikdienas darbā, arī izstādes laikā saskārāmies ar klientiem, kuri, protams, grib pārdot dārgāk par tirgus cenu un pirkt lētāk. Tāpēc nav iespējams piedāvāt dzīvokli jaunajā projektā, piemēram, Rīgas centrā ar autostāvvietu par 60 tūkstošiem eiro, jo tādu cenu tirgū nav. Apmeklētāju interese un atsaucība izstādē bija liela, un var teikt, ka nekustamo īpašumu tirgū aktivitāte ir pietiekami augsta.”

Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 organizētā izstāde „Realty & Investment” notika starptautiskās būvniecības, remonta un interjera izstādes „Māja. Dzīvoklis 2015” ietvaros Ķīpsalā, no 15. līdz 18.oktobrim.

lanida.lv

02.11.2015.