Īrnieki pieprasa labu remontu

Jau daudzus gadus mājokļu pircēju vidū dominē ārzemnieki, kas iegādātos dzīvokļus piedāvā īres tirgū. Īpaši liels viņu īpatsvars bija laikposmā no 2010. līdz 2014.gadam, kad ārzemnieki, vēloties saņemt termiņuzturēšanās atļauju, intensīvi pirka dzīvokļus centra mājās. Ir jāsaprot, ka pat tad, kad runa bija par jaunajiem projektiem, tās bija ēkas, kas labākajā gadījumā bija uzbūvētas pirms 2007.gada. Laiks nav stāvējis uz vietas, un  ārzemnieku nopirkto dzīvokļu lielākajai daļai remonts nav bijis desmit un pat vairāk gadu. Lūk, tas rada problēmas, mēģinot izīrēt šādus dzīvokļus, – daudzus dzīvokļus ir nepieciešams atsvaidzināt. Vienā gadījumā tam jābūt pilnvērtīgam kosmētiskajam remontam, citā – pietiks pārkrāsot dažas sienas un jāpielabo mēbeles. Potenciālie centra dzīvokļu īrnieki ir krietni prasīgāki klienti nekā vietējie, kas meklē lētākus mājokļus mikrorajonos. Centra dzīvokļu īrnieki maksā lielāku īres maksu un vēlas redzēt pilnīgi citu viņiem piedāvātā dzīvokļa kvalitāti.

Diemžēl ne visi īres mājokļu īpašnieki to saprot. Sava īpašuma remontēšanai viņi piekrīt nelabprāt, un tas acumirklī atsaucas uz dzīvokļa pievilcīgumu. Mēs kompānijā Corvin Real Estate to ļoti jūtam: mūsu valdījumā Rīgas centrā ir visai liels skaits dzīvokļu. Šogad piedāvājumi, kas iepriekš tika izķerti kā silti pīrādziņi, ir iestāvējušies tā vienkāršā iemesla dēļ, ka dzīvokļiem nav veikts kvalitatīvs remonts. Un, ja nekas netiks darīts, problēma tikai kļūs nopietnāka.

Daudziem Rīgas centra dzīvokļu īpašniekiem šķiet, ka vienkāršāk ir neko nedarīt un pietiks nedaudz samazināt cenu – par 25-30 eiro. Dzīvokļu demonstrācijas skaidri parāda, ka klienta acīs tas dzīvokli pievilcīgāku nepadara: pēdējā gada laikā cenas ziņā tuvā segmentā ir ievērojami pieaudzis remontētu dzīvokļu skaits rekonstruētajās un jaunajās mājās. Potenciālie īrnieki izvēlas tieši tos; savukārt dzīvokļi, kuriem pēdējos 7-10 gados nav veikts remonts, paliek bez īrniekiem.

Manis teikto spilgti apstiprina notikumi, kas saistīti ar divistabu dzīvokļa izīrēšanu prestižā un plaši zināmā dzīvojamajā projektā Centra nams Republikas laukumā 3. Tā tehniskais stāvoklis bija visumā labs, taču interjers bija morāli novecojis. Iepriekš dzīvoklis tika izīrēts par 550 eiro mēnesī (un komunālie maksājumi). Kad iepriekšējais klients bija atstājis dzīvokli, mēs, pēc īpašnieka norādījuma, to izlikām īrēšanai vispirms par 550, bet pēc diviem mēnešiem – par 500 eiro mēnesī. Demonstrācijas notika cita pēc citas, taču neviens interesents neizrādīja vēlēšanos noslēgt līgumu. Mākleri redzēja, ka interesentus atgrūž tieši dzīvokļa morāli novecojušais interjers. Viņus nestimulēja pat tas, ka šis piedāvājums mājā bija vislētākais. Dzīvokli izdevās izīrēt tikai pēc četriem mēnešiem − pēc tam, kad īpašnieki piekrita pārkrāsot vienu sienu un apmainīt dažas lietas. Vilcinoties pieņemt lēmumu par salīdzinoši neliela remonta veikšanu, īpašnieki zaudēja aptuveni 2000 eiro (un komunālo maksājumu summu).

Citam Rīgas centra dzīvoklim īrnieku vajadzēja meklēt trīs mēnešus. Mēs, redzot dzīvokļa tehnisko stāvokli, paredzējām šādu notikumu pavērsienu un pat izstrādājām nepieciešamo darbu izmaksu tāmi. Dzīvoklim, par kuru prasīja 760 eiro mēnesī, tā bija relatīvi maza – 1500 eiro. Īpašnieki ilgi nepiekrita veikt remontu, līdz pārliecinājās, ka dzīvoklis pašreizējā tehniskajā stāvoklī un par to prasītā cena neraisa interesi.

Ir daudz tādu situāciju, kad īpašnieki negūst ienākumus, jo nav īrnieku, un tajā pašā laikā atsakās ieguldīt dzīvokļa remontā pusotru divus tūkstošus eiro, lai tuvākajos piecos gados atrisinātu šo problēmu. Daži mēdz apsolīt veikt remontu, bet tiklīdz dzīvoklī ir ienācis īrnieks, parāda viņam izteiksmīgu piecu pirkstu kombināciju. Viņiem šķiet, ka īrnieki padzīvos, samierināsies un viss būs labi. Domāt viņi sāk tikai tad, kad īrnieki ieminas par vienpusēju īres līguma laušanu.

Neremontētus dzīvokļus varētu labi izīrēti, bet tikai tad, ja Rīgas centra tirgus būtu augošs un būtu milzonīgs pieprasījums. Tomēr esošais pieprasījums ir visai stabils. Cenu kāpums tajā gan nav gaidāms. Vēl vairāk – elites klase segmentā ir vērojama lejupejoša cenu korekcija. Tas viss ir saistīts ar jaunu un pilnībā izremontētu dzīvokļu piedāvājuma skaita palielināšanos. No kurienes tas rodas? Pirmkārt, pilsētas centrā laiku pa laikam vietējie investori pabeidz salīdzinoši nelielus veco māju rekonstrukcijas projektus, kas pēc tam tiek izmantoti kā īres nami. Tie ir klasiskā īres biznesa pārstāvji. Viens otrs šajā nolūkā būvē arī jaunu māju. Šādi projekti ir īstenoti Dzirnavu, K.Valdemāra un Ģertrūdes ielā.

Otrkārt, centrā daudzu jauno projektu dzīvokļu īpašnieki, kas sākumā dzīvokļus piedāvāja pirkšanai, mazā darījumu skaita dēļ ir spiesti tos remontēt un piedāvāt īrēšanai. Savukārt klienti saņem pilnīgi jaunus mājokļus. Piemēram, komplekss Elizabetes ielā. Liela daļa kompleksa nepārdoto dzīvokļu tika sekmīgi un visai ātri izīrēti. Tas vēlreiz apstiprina to, ka labi dzīvokļi tiek ātri izīrēti, bet vecais dzīvojamais fonds, kam nav veikts „apgreids”, – ar mokām. Īres dzīvokļu īpašniekiem, kas pašlaik savus piedāvājumus izliek tirgū, vajadzētu ar to rēķināties.

Noslēgumā gribu pievērst uzmanību, ka dzīvokļu īres likmes jaunajās un rekonstruētajās Rīgas centra mājās pašlaik ir vidēji ap 10 eiro/m². Elites klases dzīvokļiem tās var būt 15 eiro/m² un vairāk. Reālo darījumu analīze rāda, ka jaunu īrnieku meklējumi atrast dzīvokļiem, par kuru tiek prasīts vairāk par 1200 eiro mēnesī (bez komunālajiem maksājumiem), ievērojami ievelkas. Ir nepieciešams pat pazemināt cenu, lai tā atbilstu pieprasījumam. No pēdējā laika piemēriem varu minēt Ausekļa ielas 11 dzīvokli 150 m2 platībā: iepriekš tas tika izīrēts par 1700 eiro mēnesī (un komunālie maksājumi), bet tagad par 1500 eiro mēnesī joprojām gaida jaunus īrniekus. Par tādu pašu cenu mēs jau ilgu laiku piedāvājam īrēšanai plašu dzīvokli Ģertrūdes ielā 9, no kura logiem paveras lieliska panorāma.

Dzīvokļa īrēšana Rīgas centra perifērijā, kā arī centra mājās, kas neizceļas ar īpašu remontu, maksā 6-8 eiro/m². Taču šādos gadījumos bieži galvenais arguments ir platība un nevis kopējā cena.  

varianti.lv

13.11.2016.