Eksperts: biroja platību attīstībai Baltijas valstīs – liels potenciāls

To pirmajā Baltijas nekustamo īpašumu attīstītāju forumā teica Novira Capital vadošais partneris Arle Molders (Arle Molder).

 

 „Rīgā no Baltijas valstīm ir mazākā biroju platība uz vienu iedzīvotāju,” uzsvēra eksperts, ilustrējot teikto ar statistiku: „Ja Tallinā uz vienu iedzīvotāju ir 1.27 m² biroju telpu, Viļņā – 0.79 m², tad Rīgā ir tikai 0,57 m² biroju platības uz vienu iedzīvotāju. Biroju platībām Baltijas galvaspilsētās būtu vēl jāpalielinās, jo to apjoms ievērojami atpaliek no citu Eiropas pilsētu rādītājiem.”

Visas trīs Baltijas valstis jūtami atpaliek, piemēram, no Prāgas, kur šis rādītājs ir 2.42 m² biroja platību uz vienu iedzīvotāju vai Varšavas (2.54 m²), nemaz nerunājot par citām Eiropas galvaspilsētām, kur šis rādītājs ir no 5 līdz pat 11 m² biroja platību uz vienu iedzīvotāju.

 

Tāpat Rīga no Tallinas un Viļņas atpaliek, arī rēķinot biroju platību uz katru 1000 eiro no iekšzemes kopprodukta (IKP) uz vienu iedzīvotāju. Tallinā pēc šī rādītāja ir 44 m² biroju platības uz 1000 eiro no IKP, Viļņā - 30 m², bet Rīgā - 24 m², atzīmēja A. Molders. Rīgā ir arī augstākais brīvo biroja platības īpatsvars starp Baltijas valstu galvaspilsētām - brīvi ir aptuveni 8 % no biroju platības, Tallinā - 5,5 %, bet Viļņā 2,1 %.

 

Salīdzinot biroja telpu īres maksu visās trijās Baltijas valstīs, redzams, ka augstākās īres maksas ir Tallinā: ap 16 eiro/m² mēnesī, bet Rīgā tā vidēji sasniedz ap 14 eiro/m² mēnesī. Eksperts piebilda, ka tuvējos Helsinkos, piemēram, A klases biroju telpas 2014. gadā tika izīrētas par 20-32 eiro/ m², bet B klases telpas – par 10-17,5 eiro/ m².

 

 Kā vienu no traucēkļiem biroju tirgus attīstībai Rīgā A. Molders minēja arī ļoti augsto īpašuma nodokli, kas veido 1.5 % no tirgus vērtības. „Šādā gadījumā ienākuma procentam no īpašuma būtu jābūt vismaz par 1% lielākam nekā Tallinā, taču ienākumi jeb atdeves procents no īpašumiem ir līdzīgs visās trīs Baltijas galvaspilsētās - ap 7 %, Rīgā tas ir tikai nedaudz lielāks. Skaidri redzams, ka Rīgā trūkst labu biroja projektu, trūkst arī labu zemesgabalu, kas atrastos pilsētas centrā, kur būtu iespējams attīstīt biroju centrus ar modernu plānojumu un autostāvvietām. Tradicionāli kvalitatīvi biroji Rīgas centrā galvenokārt tiek iekārtoti vēsturiskās apartamentu ēkās, tās piemērojot biznesa vajadzībām. Šādos birojos parasti rodas grūtības ar rekonstrukciju, pārplānošanu un autostāvvietām. Tāpēc esam gatavi finansēt vietējos projektu attīstītājus, mūs īpaši interesē A klases biroju attīstīšana,” piebilda A. Molders.

Igaunijas eksperts, ieskicējot biroja telpu piedāvājumu Tallinā, atzina, ka aizvadīto gadu laikā un arī turpmākos gadus ir paredzams biroja ēku projektu „bums”: tirgum piedāvāti daudzi, moderni biroju telpu projekti. „Pieprasījums pēc birojiem Tallinā ir ļoti augsts, īpaši pieprasītas ir A klases biroju telpas, kuru platība nav mazāka kā 100 m². Šādi biroji, tiklīdz tiek piedāvāti tirgū, praktiski uzreiz tiek „izķerti” un nav brīvu telpu,” skaidroja igauņu eksperts. Uz 2015.gada sākumu Tallinā tika piedāvāts 62 350 m² A klases biroju telpu, kas veido 12 % no visām biroju telpām, savukārt lielākais piedāvājums tirgū – 54 % - no visām biroju telpām bija B1 klases biroji.

Eksperts minēja deviņus lielus biroja telpu projektus Tallinā. Tā, piemēram, šogad decembrī tiks atklāta renovētā biroju ēka Numeral gandrīz 7 tūkst. m² platībā, bet 2016. gada aprīlī durvis vērs Novira Plaza (4 500 m² platībā), oktobrī - Büroo 83 (4 323 m²), bet 2017. gadā tiks atklāts biroja telpu projekts Admiralteedi keskus (30 000 m² platībā).

 

lanida.lv

10.11.2015.