Atelpa pēc cenu kāpuma?

Arco Real Estate speciālistu aprēķini: šā gada trešā ceturkšņa beigās galvaspilsētas sērijveida dzīvokļu vidējā cena sasniedza 757 eiro/m². Tas ir orientieris dzīvokļiem viduvējā tehniskā stāvoklī, ar sen neveiktu pilnvērtīgu remontu. Svaigs remonts, arī mājas sērijas un rajona prestižs ļauj paaugstināt kvadrātmetra bāzes cenu par vairāk nekā 150 eiro.

Darījumu skaita ziņā populārākajā galvaspilsētas mājokļu tirgus segmentā cenu tendences joprojām ir pozitīvas. Tomēr ir raksturīgi, ka to izmaiņu dinamika kļūst aizvien pieticīgāka: pavasarī Rīgas padomju laika mājokļu cenas vienā mēnesī pieauga par 1,5 %, vasarā tika fiksēts konsekvents kāpums par 0,6 % jūnijā, 0,5 % jūlijā un 0,3 % augustā. Septembris atnesa tikai 0,1 % pieaugumu. Tas viss norisinājās, esot relatīvi stabilam galvaspilsētas pircēju skaita, praktiski nemainīgam Latvijas ekonomikas rādītāju un bankas kreditēšanas noteikumu fonam. Šie apstākļi tad arī pamudināja žurnālu "Kvadrātmetrs" un portālu varianti.lv pieņemt, ka sērijveida dzīvokļu cenu kāpums Rīgā uz kādu laiku piebremzēsies un līdz gada beigām diez vai sasniegs vai pārsniegs 1 % mēnesī. Atgādinājums: pagājušajā gadā sērijveida mājokļi galvaspilsētā sadārdzinājās par 7,6 %, bet līdz tam četrus gadus labākajā gadījumā sasniedza 3,9 %.

Saskaņā ar kompānijas "Arco Real Estate" sagatavotajā sērijveida dzīvokļu tirgus apskatā lasāmo informāciju visdārgākie padomju laikā uzbūvētie mājokļi Rīgā tiek piedāvāti Teikas mikrorajonā. Šeit tie maksā vidēji 895 eiro/m². Dārgāko sērijveida mājokļu pieciniekā ir iekļuvis arī Imantas mikrorajons (815 eiro/m²), Purvciems (815 eiro/m²), Zolitūde (808 eiro/m²) un Āgenskalns (804 eiro/m²). Topā minētie lētākie dzīvokļi ir Vecmīlgrāvī un Bolderājā — attiecīgi 616 un 541 eiro/m². Šie mikrorajoni ļoti atpaliek no visiem pārējiem pilsētas mikrorajoniem.

Noslēdzot šī dzīvokļu segmenta īsu apskatu, atzīmējam, ka no daudzdzīvokļu māju sērijām pircēji labprātāk izvēlas 119. un 104. sērijas mājas, tas atspoguļojas arī dzīvokļu cenās. Divistabu dzīvokļi (bez remonta) šādās daudzstāvu mājās tiek tirgoti par 45 000-48 000 eiro. Salīdzinājums: Rīgā divistabu dzīvokļi tā dēvētajās hruščovkās, kas tika uzbūvētas pagājušā gadsimta 60.gados, maksā no 24 000 līdz 38 000 eiro.

varianti.lv