Rudens darījumi lēnā valša izpildījumā

Zemākais 2022. gada mēneša rādītājs Rīgas zemesgrāmatā fiksēts aprīlī, kad veikti 1 112 pirkuma līguma ieraksti. Tas ir par 18 darījumiem (jeb 1,5%) mazāk nekā septembrī un par 165 (12,2%) - nekā augustā. Tajā pašā laikā, ja salīdzina oktobra rezultātus ar vidējo mēneša pārdošanas rādītāju, kas fiksēts no šā gada janvāra līdz septembrim, atšķirība ir 5,8%. Zīmīgi, ka jaunu hipotekāro kredītu līgumu skaits rudens vidū bija lielāks nekā septembrī - 825, bet mēnesi iepriekš - 731. Kopumā 2022. gada pirmajos trīs ceturkšņos Rīgas zemesgrāmatā ik mēnesi vidēji noslēgti 784 hipotēkas līgumi. Ņemot vērā, ka hipotekāro līgumu skaits ir pat pieaudzis, var runāt par zināmu nogaidošu pozīciju, kuru saglabā daļa potenciālo pircēju, kas nodrošināti ar personīgajiem līdzekļiem un ir spējīgi veikt darījumu bez aizdevuma. Jautājums ir, cik ilgi viņi turpinās pētīt tirgu?

Rīgas rajona zemesgrāmatas tiesneši oktobrī veikuši 803 ierakstus par dažāda nekustamā īpašuma objektu iegādi. Tas ir par 61 darījumu vairāk nekā septembrī un par 50 vairāk nekā augustā. Oktobra rādītājs bija 2022. gada trešais augstākais rādītājs reģionā. Ir jāatzīmē, ka Rīgas reģiona statistikā daudz kas ir atkarīgs no tā, kurā gada mēnesī ir paredzēta to daudzdzīvokļu jaunbūvju pieņemšana ekspluatācijā, kas pēdējos gados šeit tiek aktīvi būvētas, un kad sākas dzīvokļu noformēšana uz pircēju vārda. Tiklīdz tas notiek, darījumu rādītāji ir augstāki nekā iepriekšējā mēnesī.

Jūrmalā oktobrī īpašnieki mainījās 137 kūrorta nekustamajiem īpašumiem. Tas ir par 37 un 31 darījumu vairāk nekā attiecīgi septembrī un augustā. Jūrmalas nekustamā īpašuma tirgū oktobra rādītāji bija trešie augstākie mēneša rādītāji 2022. gadā.

varianti.lv